Fit recept: Pijana nevesta

Fit recept: Pijana nevesta z manj kalorijami

Dobro je širiti dobro

Foto: Lučka

Fit in beljakovinska “Pijana nevesta”

Pijana nevesta” je priljubljena sladica z bogato teksturo in okusno kombinacijo biskvita, kreme in čokoladnega preliva. Tradicionalna različica vsebuje veliko sladkorja, maščob in kalorij. Tukaj vam predstavljamo fit različico in različico z večjo vsebnostjo beljakovin, ki sta bolj zdravi, a še vedno okusni.

Fit različica

Biskvit:

  • 3 beljaki (namesto celih jajc)
  • 3 rumenjaki (za dodatne beljakovine in okus)
  • 5 žlic eritritola ali stevije (ali drugega nadomestka za sladkor)
  • 1 vaniljev sladkor brez sladkorja (npr. z eritritolom)
  • 7 žlic polnozrnate moke
  • 9 žlic nesladkanega mandljevega mleka
  • 5 žlic nesladkanega jabolčnega pireja (namesto olja)
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlici nesladkanega kakava (po želji)

Preliv:

  • 2,5 dl nesladkanega mandljevega mleka
  • 2 žlici eritritola ali stevije
  • Rum po okusu (opcijsko)

Krema:

  • 1 l nesladkanega mandljevega mleka
  • 2 vaniljeva pudinga brez sladkorja (lahko uporabite različico z manj sladkorja ali brez sladkorja)

Preliv po kremi:

  • 200 ml grškega jogurta (namesto sladke smetane)
  • Čokoladne mrvice brez sladkorja (ali temna čokolada z visokim deležem kakava, sesekljana)

Dodatek za beljakovinsko različico:

  • Biskvit: Dodajte 3 žlice Formula 1 Nutritional shake mix (okus vanilija)
  • Krema: Dodajte 2 merici Formula 1 Nutritional shake mix (okus vanilija)

Postopek

  1. Priprava biskvita:
    • Pečico segrejemo na 180°C.
    • Beljake stepemo v trd sneg.
    • Rumenjake in eritritol penasto umešamo, dodamo vaniljev sladkor.
    • Dodamo mandljevo mleko in jabolčni pire ter premešamo.
    • Vmešamo polnozrnato moko, (beljakovinski prašek za beljakovinsko različico), pecilni prašek in kakav.
    • Na koncu nežno vmešamo stepene beljake.
    • Testo vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo približno 20-25 minut.
    • Pečen biskvit ohladimo.
  2. Priprava preliva:
    • Mandljevo mleko in eritritol segrejemo, dokler se sladilo ne raztopi.
    • Dodamo rum po okusu (opcijsko).
    • Ohlajen biskvit prelijemo s toplim prelivom.
  3. Priprava kreme:
    • Mandljevo mleko zavremo.
    • Puding prah (in beljakovinski prašek za beljakovinsko različico) zmešamo z malo hladnega mleka in nato vmešamo v vrelo mleko.
    • Kuhamo, dokler se krema ne zgosti.
    • Ohladimo in prelijemo čez biskvit.
  4. Preliv po kremi:
    • Grški jogurt nežno premažemo po vrhu kreme.
    • Potresemo s čokoladnimi mrvicami ali sesekljano temno čokolado.

Primerjava hranilnih vrednosti na 100 g sladice

Sestavina Klasična
Fit
Beljakovinska
Kalorije 300 kcal 250 kcal 180 kcal
Maščobe 15 g 10 g 7 g
Ogljikovi hidrati 40 g 30 g 15 g
Sladkorji 25 g 10 g 5 g
Beljakovine 5 g 6 g 15 g

Fit različica “Pijane neveste” ponuja bolj zdravo alternativo tradicionalni sladici z manj sladkorja, maščob in kalorij. Beljakovinska različica pa dodatno poveča vsebnost beljakovin, kar je idealno za tiste, ki želijo povečati vnos beljakovin. Obe različici omogočata uživanje v okusni sladici brez občutka krivde.


Dobro je širiti dobro
wpChatIcon