Cheesecake je ena izmed najbolj priljubljenih in okusnih sladic, ki jo obožujejo mnogi po vsem svetu. Kljub svojemu neizmerno bogatemu okusu pa je klasična različica te sladice pogosto polna kalorij, maščob in sladkorja, kar je lahko problematično za tiste, ki skrbijo za svojo prehrano ali iščejo bolj zdrave alternative.
Na srečo lahko cheesecake prilagodimo na način, da ohranimo njegov slasten okus, hkrati pa zmanjšamo vsebnost kalorij in maščob. V tem prispevku vam predstavljamo dva zdrava recepta za cheesecake: fit različico in beljakovinsko različico. S temi različicami boste lahko uživali v kremasti in sladki poslastici, ne da bi ogrozili svoje prehranske cilje.
Sestavine za fit cheesecake:
- Podlaga:
- 100 g ovsenih kosmičev
- 50 g mletih mandljev
- 3 žlice kokosovega olja (stopljenega)
- 2 žlici medu ali javorjevega sirupa
- Polnilo:
- 500 g nemastnega grškega jogurta
- 200 g lahkega kremnega sira
- 3 žlice medu ali javorjevega sirupa
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 žlica koruznega škroba
Priprava:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Ovsene kosmiče in mlete mandlje zmešaj v multipraktiku, da dobiš zdrobljeno zmes. Dodaj stopljeno kokosovo olje in med ali javorjev sirup ter premešaj.
- Mešanico razporedi po dnu pekača za torto, premera 23 cm in dobro pritisni ob dno. Pecivo peci 10 minut, nato ga ohladi.
- V večji skledi zmešaj grški jogurt, lahek kremni sir, med ali javorjev sirup, jajca, vaniljev ekstrakt in koruzni škrob, dokler masa ne postane gladka.
- Polnilo vlij na ohlajeno podlago in peci 45-50 minut oziroma dokler sredina ni več tekoča.
- Pusti, da se cheesecake popolnoma ohladi, nato ga za nekaj ur postavi v hladilnik.
Beljakovinski Cheesecake s PDM (protein drink mix)
Sestavine:
- Podlaga:
- 100 g ovsenih kosmičev
- 50 g mandljeve moke
- 2 žlici kokosovega olja (stopljenega)
- 2 žlici brezkaloričnega sladila (eritritol ali stevia)
- Polnilo:
- 500 g nemastnega grškega jogurta
- 300 g lahkega kremnega sira
- 3 merice PDM ali F1 (vanilijev okus ali drug izbrani okus)
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 žlica koruznega škroba (po želji, za gostoto)
Priprava je enaka kot zgoraj.
Primerjava hranil
Sladica | Kalorije na kos* | Beljakovine | Maščobe | Ogljikovi hidrati | Sladkor |
---|---|---|---|---|---|
Klasični Cheesecake | 400 kcal | 6 g | 30 g | 30 g | 25 g |
Fit Cheesecake | 250 kcal | 12 g | 12 g | 20 g | 10 g |
Beljakovinski Cheesecake | 220 kcal | 20 g | 10 g | 15 g | 5 g |
*Cheescake razrežemo na 12 kosov.
Če želite uživati v slastnem cheesecakeu, ne da bi se pri tem odpovedali zdravemu življenjskemu slogu, sta fit in beljakovinska različica odlični izbiri. Fit cheesecake je manj kaloričen in vsebuje manj maščob ter sladkorjev kot klasična različica, kar je primerno za tiste, ki si želijo zmanjšati vnos kalorij ali slediti bolj uravnoteženi prehrani.
Beljakovinska različica pa ponuja še višji vnos beljakovin, kar je idealno za posameznike, ki želijo povečati vnos beljakovin v svoji prehrani, bodisi zaradi vadbe bodisi zaradi potrebe po večji sitosti. Prav tako vsebuje manj maščob in sladkorjev, zaradi česar je lažja sladica, ki pa kljub temu ohranja bogat okus.
Obe različici cheesecakea sta okusni, hranljivi in primerni za vse, ki iščejo zdravo sladico, ki podpira aktiven življenjski slog.