Losos je eno izmed najboljših protivnetnih živil, ki obstajajo, zato ga v svojo prehrano vključite čim večkrat. Pazite le, da je losos divji in ne gojeni. Ta recept za zdravo in bogato kosilo, ki je hitro pripravljeno, ne zahteva mojstra v kuhinji, temveč si ga lahko pripravi prav vsak, tudi tisti, ki kuhanje ni vaša najmočnejša vrlina. Sadje in zelenjavo v receptu lahko poljubno zamenjate, glede na vaš okus, če slučajno kakšnega kosa iz mojega recepta nimate pri roki ali vam ne ustreza.
Sestavine za 2 osebi
- 2 fileja divjega lososa
- 1 žlica kokosovega ali olivnega olja
- 2 stroka česna
- 1 do 2 žlici javorjevega sirupa (ali medu)
- sol
- poper
- 2 kivija
- 1 jabolko
- 1 korenček
- 1 zelena
- pest pora
- 2 žlici mandljev
- oreščki/seme po vaši izbiri
- pest špinače ali ohrovta
- 6 žlic kvinoje (lahko tudi brez)
Priprava lososa z zelenjavo, sadjem in oreščki
Najprej v manjši skledi zmešamo začimbe (česen, javorjev sirup, sol in poper), po želji lahko dodate še kaj po vašem okusu. S to mešanico premažemo lososa in ga pustimo za nekaj minut, da se začimbe vpijejo v meso. Pripravimo zelenjavo in sadje. Kivija, jabolko, korenček, por in zeleno narežemo na manjše koščke, mandlje po želji pustimo cele, lahko pa jih zdrobimo. Pripravimo špinačo ali ohrovt in prav tako natrgamo na želene kose.
Kvinojo moramo pred kuhanjem vedno dobro sprati pod tekočo vročo vodo, saj ta postopek odstrani naravno zaščito pred škodljivci, ki jo ima njeno zrnje. V posodo damo oprano kvinojo in jo zalijemo z 10 žlicami vode. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in pustite, da se kvinoja počasi kuha še 15 minut oziroma da se pokuha vsa tekočina. Če je kvinoja za vaš okus še preveč čvrsta, dodajte še malo vode. Nato posodo s kvinojo odstranite z ognja. Pokrita naj stoji še pet minut, zatem pa jo z vilicami nežno premešajte, da se zrna razrahljajo.
Medtem ko se kvinoja kuha, v ponev, kjer bomo prepražili zelenjavo in sadje, damo nekaj olivnega olja in na vroče olje dodamo pripravljeno mešanico zelenjave, sadja in oreščkov ter prepražimo do želene čvrstosti. Glede na vrsto zelenjave, upoštevajte čas, ki ga vsaka od njih potrebuje. Sama sem v ponev najprej dala korenček in por, nazadnje pa kivi.
V drugi ponvi na olivnem olju spečemo divjega lososa. Losos položite v vročo ponev tako, da bo koža na spodnji strani. Če kože nima, je vseeno na katero stran ga najprej položite.
Pecite ga od 3 do 5 minut, odvisno od debeline fileja. Ko se polovica lososa spremeni v nežno rožnato barvo, ga obrnite. Če se koža še vedno lepi na ponev, počakajte 1 minuto in nato obrnite.
Lososa pecite na drugi strani toliko časa, kot ste ga na prvi. File je pečen, ko ga lahko z vilico nežno razrežete, vendar je še vedno obstojen. Postavite ga na krožnik in pustite stati 5 minut, preden ga servirate na mizo.
Vse skupaj servirajte na krožnik in dober tek. 🙂