Naše telo potrebuje maščobe

Dobro je širiti dobro

Malo maščob? Brez maščobe? Poskusi z več maščobe. Prehranske maščobe so bistvenega pomena za ohranjanje dobrega splošnega zdravja, zlasti ko se starate. Naše telo potrebuje reden vnos maščob. Maščoba daje našemu telesu energijo, ščiti naše organe, podpira rast celic, ohranja holesterol in krvni tlak pod nadzorom ter pomaga našemu telesu absorbirati vitalna hranila. Če se preveč osredotočite na izločanje vseh maščob, lahko svoje telo dejansko prikrajšate za tisto, kar najbolj potrebuje.

Maščobe so eno od treh makrohranil, ki jih telo potrebuje za optimalno delovanje. To pomeni, da je za ohranjanje dobrega zdravja potreben velik odstotek maščob.

Dve vrsti maščob

Da bi razumeli vlogo maščob v zdravi prehrani, si morate podrobneje ogledati dve vrsti prehranskih maščob: nasičene in nenasičene.

Nasičene maščobe.

To je tako imenovana “slaba” maščoba. Najdemo ga predvsem v živalskih proizvodih, kot so govedina, svinjina in mlečni izdelki z visoko vsebnostjo maščob, kot so maslo, margarina, smetana in sir. Visoke količine nasičenih maščob najdemo tudi v številnih hitrih, predelanih in pečenih živilih, kot so pica, sladice, hamburgerji ter piškoti in pecivo. Te maščobe so ponavadi bolj “trdne” (pomislite na maslo ali mast) kot bolj zdrave maščobe.

Uživanje velikih količin nasičenih maščob proizvaja več LDL (slabega) holesterola, ki lahko tvori obloge v arterijah in poveča tveganje za srčno-žilne bolezni in možgansko kap.

Nenasičene maščobe.

To je zdrava vrsta maščobe. Obstajata dve vrsti: mononenasičene in večkrat nenasičenie. Mononenasičene maščobe najdemo v avokadu in arašidovem maslu; oreščki, kot so mandlji, lešniki, indijski oreščki in semena, kot so bučna, sezamova in sončnična semena. Najdemo ga tudi v rastlinskih oljih, kot so olivno, arašidovo, žafranikovo, sezamovo in olje oljne ogrščice.

Nenasičene maščobe pomagajo zvišati raven HDL (dobrega) holesterola. HDL pobere presežek LDL v krvi in ga premakne v jetra, kjer se razgradi in zavrže.

Uživanje  več “dobrih” maščob in manj “slabih” maščob poleg drugih že omenjenih prednosti ohranja možgane zdrave.


Dobro je širiti dobro

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja