Nič več izgovorov: trije nasveti, ki vam bodo pomagali najti čas za vadbo

Nič več izgovorov: trije nasveti, ki vam bodo pomagali najti čas za vadbo

Dobro je širiti dobro

Kako prenehati uporabljati izgovore in vključiti čas za vadbo v svojo dnevno rutino

Ko iščemo motivacijo, da vstanemo s kavča in izboljšamo svojo telesno pripravljenost, je včasih potrebno kaj več kot le moč volje, da to dosežemo.

“Preveč sem zaposlen in ne najdem časa.”

To je izgovor številka ena za neaktivnost in ta izgovor “preveč sem zaposlen …” zveni veliko bolje in manj neprijetno kot resnica: “Enostavno sem preveč utrujen in nimam motivacije”.

Realnost pa je, da lahko prav vsi najdemo čas, da vključimo nekaj aktivnosti v svoj vsakdan. Zavedati se moramo, da nam bodo izgovori na dolgi rok samo škodovali.

Trije načini, kako vključiti vadbo v svojo dnevno rutino

 1. Budilko, ki je ne morete doseči iz postelje, nastavite 30 minut prej. Ta nasvet morda zgleda enostaven, vendar ni. Potrebovali boste motivacijo, da ne pritisnete gumba za dremanje in se uležete nazaj.
  • Naslednji nasvet se vam bo morda zdel nor, vendar deluje. Prvih nekaj tednov pojdite v posteljo oblečeni v ohlapen komplet za vadbo ali postavite svojo opremo za vadbo s športnimi copati tik ob posteljo. Ko alarm začne brneti, si obujte nogavice in športne copate ter pojdite do budilke.
  • Vadba doma ali blizu doma je najboljši način za začetek, saj tako nimate izgovora, da bi se morali vpisati v fitnes ali kamorkoli voziti. Seveda, tek ob plaži ob zori se morda sliši lepo, a v resnici morate čim prej odtelovaditi in se osvežiti.
  • Ko se vaše telo navadi na časovno prilagoditev, dodajte dodatnih 10 minut, da boste imeli čas za jutranje urejanje pričeske in umivanje zob.
 2. Spakirajte oblačila za vadbo in jih odnesite v službo. Če niste jutranji človek, potem je čas za načrt B: hojo ob času za kosilo. Načrtujte sprehod, tako kot načrtujete obisk pri zobozdravniku ali pri frizerju. Smešno je, da niti v sanjah ne bi zamudili frizerja, skrb za naše zdravje pa je pogosto spregledana ali zapostavljena.
  • Če povabite sodelavca, da se vam pridruži, boste dobili dodatno motivacijo, da ne boste preskočili vadbe.
 3. Vadbo razdelite na manjše segmente.
  • Če si pretežko vzamete celih 30 minut skupaj, poskusite narediti tri ali več mini vadb. Nič hudega ni, če vadite večkrat po malem čez dan. Ta nasvet se še posebej dobro obnese pri mamicah, ki so doma z majhnimi otroki, saj se da otroka nekako zamotiti za 10 minut, da lahko odtelovadite.
  • Če delate v pisarni in ves dan sedite, si poskusite večkrat vzeti 10 minut, da se pretegnete ali se sprehodite po pisarni, to lahko izboljša vašo raven energije in poveča koncentracijo.

Če bo vadba del vašega življenjskega sloga namesto obveznost, boste lažje dosegli rezultate. Morda boste presenečeni nad tem, kako hitro se majhne spremembe dejansko seštejejo. Ni pomembno, kdaj in kako v dnevu naredite svojo vadbo, pomembno je, da opravite svojih 30 minut.  Torej, brez izgovorov – vsak lahko najde čas za vadbo.


Dobro je širiti dobro