Recept - Bogata spomladanska solata kot odličen uravnotežen obrok

Recept – Bogata spomladanska solata kot odličen uravnotežen obrok

Dobro je širiti dobro

Začetek pomladi prinaša obilje svežih sestavin, ki jih lahko uporabimo za pripravo barvite in hranljive solate. Ta recept za bogato, uravnoteženo solato pomladnih barv je kot nalašč za tiste dni, ko si želite nekaj lahkega, a hkrati zadovoljivega. Ne samo, da je polna svežih okusov, ampak je tudi skrbno sestavljena, da zagotovi uravnotežen vnos beljakovin, vitaminov, vlaknin, maščob in ogljikovih hidratov. Idealna je za kosilo, lahko pa služi tudi kot stranska jed pri večerji. Pripravite si to čudovito solato in uživajte v okusih pomladi na svojem krožniku. Za uravnoteženo solato, ki vključuje dovolj beljakovin, vitaminov, vlaknin, maščob in ogljikovih hidratov, lahko uporabite naslednje sestavine in pripravo:

Sestavine za dve osebi:

 • 2 pesti mlade špinače in rukole (vitamini, vlaknine)
 • 1/2 pesti narezane rdeče in rumene paprike (vitamini, vlaknine)
 • 1/2 pesti korenčka, narezanega na tanke trakove (vitamini, vlaknine)
 • 1/4  rdeče čebule, narezane na tanke rezine (vlaknine)
 • 1/2 pesti češnjevih paradižnikov, prepolovljenih (vitamini, vlaknine)
 • 1/4 pesti svežega graha ali zamrznjenega, odmrznjenega (beljakovine, vlaknine)
 • 1/2 pesti kuhane kvinoje ali čičerike (beljakovine, vlaknine, ogljikovi hidrati)
 • 1/4 pesti feta sira, nadrobljenega (beljakovine, maščobe)
 • 1/4 pesti opečenih pinjol ali sončničnih semen (maščobe, beljakovine)
 • Sol in poper po okusu
 • Za preliv: 3 žlice oljčnega olja (maščobe), 1 žlica jabolčnega kisa, 1 čajna žlička gorčice, 1 čajna žlička medu, sol in poper po okusu

Priprava

1. V veliki skledi združite mlado špinačo in rukolo kot osnovo solate.
2. Dodajte narezane paprike, korenček, rdečo čebulo, češnjeve paradižnike in svež grah za bogat vir vitaminov in vlaknin.
3. Za dodatek beljakovin in vlaknin vmešajte kuhano kvinojo ali čičeriko.
4. Nadrobljen feta sir in opečene pinjole ali sončnična semena dodajo potrebne maščobe in dodatne beljakovine.
5. Pripravite preliv z mešanjem oljčnega olja, jabolčnega kisa, gorčice in medu. Začinite s soljo in poprom po okusu ter prelijte čez solato.
6. Nežno premešajte, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo in solata postane uravnotežen obrok, ki vključuje vse potrebne hranilne snovi.

Priprava bogate, uravnotežene solate pomladnih barv je odličen način, da v svojo prehrano vnesemo sveže, hranljive sestavine, ki ne samo da zadovoljijo naše brbončice, ampak tudi prispevajo k našemu zdravju in dobremu počutju. Ta solata je  dokaz, da lahko z malo kreativnosti in pravimi sestavinami ustvarimo obroke, ki so hkrati okusni in koristni za naše telo. Uživajte v pripravi in seveda v vsakem grižljaju te čudovite pomladne kreacije. Dober tek.


Dobro je širiti dobro