Revmatoidni artritis

Dobro je širiti dobro

Revmatoidni artritis (RA) je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe in lahko vpliva na druge organe telesa. Gre za vnetno stanje, kjer imunski sistem napade lastno tkivo, predvsem sinovialno membrano (sinovijo), ki obdaja sklepe. Ključne značilnosti revmatoidnega artritisa vključujejo bolečino, oteklino in vnetje sklepov ter postopno poslabšanje njihove gibljivosti.

Vzroki:

Točen vzrok za razvoj revmatoidnega artritisa ni povsem znan, vendar se meni, da gre za kombinacijo genetskih, okoljskih in imunskih dejavnikov. Dedna nagnjenost igra pomembno vlogo, saj so ljudje z družinsko anamnezo RA bolj nagnjeni k njenemu razvoju.

Simptomi:

Simptomi revmatoidnega artritisa se lahko razlikujejo, vendar pa so pogosti simptomi vključujejo bolečino, oteklino in togost v sklepih, še posebej zjutraj ali po obdobju počitka. Prizadeti so lahko tudi drugi organi, kar lahko povzroči utrujenost, izgubo apetita in splošno slabost. Dolgotrajna nezdravljena vnetja sklepov lahko povzročijo trajne poškodbe hrustanca in kosti.

Zdravljenje:

Zdravljenje revmatoidnega artritisa temelji na upravljanju simptomov, preprečevanju poškodb sklepov ter izboljšanju kakovosti življenja. Zdravniki običajno predpisujejo protivnetna zdravila, bolečinske reliefe in antirevmatična zdravila. Biološka zdravila in zaviralci imunskih celic so prav tako pomembni pri zdravljenju bolj hude oblike bolezni. Fizioterapija in redno gibanje lahko pomagata ohraniti gibljivost sklepov.

Naravna pomoč:

Nekateri ljudje se odločijo za naravne pristope za dopolnitev konvencionalnega zdravljenja. Naravna pomoč vključuje spremembo prehrane, uporabo dodatkov, kot so omega-3 maščobne kisline, kurkumin (aktivna sestavina v začimbi kurkuma) ter vodenje zdravega življenjskega sloga, vključno z nadzorom stresa, pravilno prehrano in redno telesno aktivnostjo. Vendar je pomembno, da se pred začetkom kakršnega koli naravnega pristopa posvetujete s svojim zdravnikom, saj lahko interakcije med naravnimi zdravili in konvencionalnimi zdravili povzročijo neželene učinke.

V vsakem primeru je zgodnje odkrivanje in celovito zdravljenje ključnega pomena pri obvladovanju revmatoidnega artritisa ter preprečevanju dolgoročnih poškodb sklepov in drugih zapletov.


Dobro je širiti dobro