Zaprtje – kako si lahko pomagamo?

Dobro je širiti dobro

Zaprtje, tudi zaprtost, zapeka, konstipacija ali obstipacija, pomeni neredno, težavno iztrebljanje. Blato je običajno trdo in suho. Med simptomi in znaki zaprtja se lahko pojavljajo tudi bolečina v trebuhu, napenjanje, občutek nepopolnega izpraznjenja črevesa po iztrebljanju1. Zaprtje je opredeljeno kot iztrebljanje majhnih količin (manj kot 50 gramov) trdega blata in je navadno združeno z nezadostnim iztrebljanjem po večdnevni pavzi. Lahko pa bolnik iztreblja nezadostne količine blata, čeprav gre na veliko potrebo večkrat na dan1. Normalna pogostnost iztrebljanja pri odraslih je od trikrat na dan do trikrat na teden1. Dojenčki praviloma iztrebljajo tri- do štirikrat na dan, mlajši otroci pa dva- do trikrat na dan.

Kaj povzroča zaprtje?

Zaprtje lahko povzročijo številni vzroki. Najpogosteje je posledica upočasnjenega premikanja iztrebkov po črevesju, sindroma razdražljivega črevesa ali bolezni medeničnega dna1. Zaprtje je lahko posledica bolezni, kot so hipotiroidizem, sladkorna bolezen, parkinsonova bolezen, celiakija in druge oblike preobčutljivost za gluten, rak debelega črevesa, divertikulitis, vnetna črevesna bolezen. Lahko je tudi posledica uporabe določenih zdravil, kot so opioidi, nekateri antacidi, zaviralci kalcijevih kanalčkov in antihiolinergiki. Pri okoli 90 % bolnikov, ki uporabljajo opioidna zdravila, se pojavi zaprtje.

Pogosta vzroka za zaprtje zaradi življenjskega sloga sta uživanje hrane z nizko vsebnostjo vlaknin in nezadostno pitje tekočin (dehidracija). Najpogostejši vzrok za zaprtje je premalo zaužite tekočine. Črevesje srka tekočino iz blata, ki ostane suho in trdo, zato ga je težko izločiti. Drugi, zelo pogosti razlog je pomanjkanje vlaknin v prehrani.

Kako si lahko pomagamo?

Obstaja več načinov, kako si lahko pomagate pri zaprtju. Nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo:

  • Povečajte vnos prehranskih vlaknin: Zaužitje zadostne količine prehranskih vlaknin lahko pripomore k rednemu iztrebljanju in lajšanju zaprtja. Vlaknine blatu dodajo prostornost, zato ga je lažje odvajati. Dobri viri vlaknin so sadje, zelenjava, polnozrnata žita, stročnice in oreščki.
  • Ostanite hidrirani: Pitje zadostne količine tekočine, zlasti vode, je bistvenega pomena za ohranjanje rednega gibanja črevesja. Zadostna hidracija pomaga mehčati blato in olajša njegov prehod skozi prebavni sistem.
  • Vključite probiotike v prehrano: Probiotiki so koristne bakterije, ki pomagajo uravnavati zdravje črevesja in izboljšati prebavo. Najdemo jih v nekaterih fermentiranih živilih, kot so jogurt, kefir, kislo zelje in kimči. Vključitev živil, bogatih s probiotiki, v prehrano lahko pomaga ublažiti zaprtje.
  • Omejite predelana živila z nizko vsebnostjo vlaknin: K zaprtju lahko prispeva tudi močno predelana hrana z malo vlakninami, kot so hitra hrana, ocvrta hrana in rafinirana žita. Ta živila pogosto vsebujejo malo hranilnih snovi in vlaknin, kar lahko upočasni gibanje črevesja. Pomembno je, da v svoji prehrani dajete prednost polnovrednim, nepredelanim živilom
  • Redni obroki in ustrezno žvečenje: Oblikovanje rednih obrokov in prehranjevalnih navad lahko pomaga uravnavati gibanje črevesja. Poleg tega čas, ki ga porabite za temeljito žvečenje hrane, pripomore k procesu prebave, s čimer telo lažje predela in izloči odpadke.
Podjetje Herbalife Nutrition ponuja široko paleto prehranskih dopolnil, bogatih z vlakninami, ki vam lahko pomagajo povečati dnevni vnos vlaknin. Naša ponudba vključuje izdelke, kot so Microbiotic Max, Oves, jabolko in vlaknine ter Beta heart®. Vlaknine so pomembne za vzdrževanje normalne prebavne funkcije in odrasli vsak dan potrebujejo 25 gramov vlaknin. Ponujamo vam raznovrstne rešitve in prehranska dopolnila, bogata z vlakninami, ki vam lahko pomagajo doseči priporočeno dnevno količino vlaknin.


Dobro je širiti dobro