12 nasvetov, ki vam bodo pomagale pri izgubi odvečnih kilogramov

12 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izgubi odvečnih kilogramov

Dobro je širiti dobro

Ne izpuščajte zajtrka

Izpuščanje zajtrka vam ne bo pomagalo pri izgubi teže. Izpustili boste bistvena hranila, ki jih telo potrebuje za zdravo delovanje. Pogosto se vam lahko zgodi, da boste zaradi izpuščenega zajtrka čez dan pojedli več prigrizkov, ker boste lačni. To pa povzroči nasprotni efekt kot ga želite – pridobivanje teže.

Kadar izpustimo zajtrk, pade nivo sladkorja v krvi pod normalo in mi začutimo lakoto, utrujenost in padec energije. Posežemo po OH z visokim GI, da bi čim hitreje dobili energijo in potešili lakoto. Visok GI povzroči hiter porast sladkorja v krvi, čemur sledi velika količina izločenega inzulina. Inzulin odstrani sladkor iz krvi, višek se pretvori v maščobo. Rezultat je padec sladkorja v krvi in želja po še več OH. Ta cikel se ponovi še 2-3 krat čez dan. Ta začaran krog je eden glavnih razlogov za nastanek diabetesa, povišanega krvnega tlaka in prekomerne telesne teže.

Preberite več o tem, zakaj je zajtrk pomemben.

Če nikakor ne morete najti časa za zajtrk in se vam velikokrat zgodi, da ga izpustite in si želite to spremeniti, imamo za vas super rešitev. V spodnji obrazec zapišite svoje podatke in naša nutricistka vas bo kontaktirala in vam ponudila rešitev za vas.

Obroki naj bodo redni

Če bomo jedli obroke redno in ob približno istem času v dnevu, nam bo to pomagalo hitreje porabljati kalorije. Poleg tega pa tudi zmanjšuje željo po prigrizkih z visok vrednostjo maščob in sladkorja.

Jejte veliko sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava vsebujejo malo kalorij in maščob in veliko vlaknin, kar so 3 ključne stvari za uspešno izgubljanje teže. Vsebujejo tudi veliko vitaminov in mineralov.

Pijte veliko vode

Ljudje včasih zamenjujejo žejo z lakoto. Tako lahko zaužijete dodatne kalorije, ko pa je kozarec vode tisto, kar v tistem trenutku potrebujete.

Berite etikete na živilih

Če se boste naučili brati etikete na živilih, vam bo to pomagalo izbirati boljše možnosti. Tako lahko uporabite informacije o kalorijah, da ugotovite, kako določeno živilu ustreza vašemu dnevnemu vnosu kalorij pri načrtu za hujšanje.

Jejte hrano z veliko vlakninami

Živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, vam lahko pomagajo ohranjati občutek sitosti, kar je kot nalašč za hujšanje. Vlaknine najdemo samo v rastlinski hrani, kot so sadje in zelenjava, oves, polnozrnat kruh, rjavi riž in testenine, grah in leča.

Uporabljajte manjši krožnik

Uporaba manjših krožnikov, vam lahko pomaga jesti manjše porcije. Z uporabo manjših skled in krožnikov se boste morda lahko navadili jesti manjše porcije, ne da bi bili lačni. Okoli 20 minut potrebuje želodec, da sporoči možganom, da je poln, zato jejte počasi in vstavite se še preden začutite sitost.

Ne prepovedujte si hrane

Nikar si ne prepovedujte hrane, še posebno ne tiste, ki jo imate radi. Če si boste prepovedovali hrano, boste samo še bolj hrepeneli po njej. Nobenega razloga ni, da ne bi občasno uživali v poslasticah, dokler ne zaužijete dnevnih kalorij.

Ne jejte nezdrave hrane (junk food)

Da bi se izognili skušnjavi, doma ne shranjujte nezdrave hrano, kot so čokolade, piškoti, čips in sladke gazirane pijače. Namesto tega se odločite za zdrave prigrizke, kot so sadje, neslani riževi vaflji, ovsene torte, nesoljene ali nesladkane popovke in sadni sok.

Zmanjšajte alkohol

Običajen kozarec vina lahko vsebuje toliko kalorij kot košček čokolade. Čez čas lahko prekomerno pitje alkohola z lahkoto pripomore k povečanju telesne teže. Morda vam bo v pomoč, če naredite tedenski nakupovalni seznam.

Načrtujte svoje obroke

Poskusite načrtovati svoj zajtrk, kosilo, večerjo in malice oz. prigrizke za ves teden, pri čemer pazite, da se držite dovoljenih kalorij in seveda, da zaužijete tudi vsa hranila, ki jih telo potrebuje za zdravo delovanje.

 


Dobro je širiti dobro

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja