Prikazujem 3 Rezultate(s)

Kaj je body scan oz. analiza telesne sestave?

Zdravo ravnovesje med maščobo in mišicami je bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje.

Telesna sestava

Telesna sestava je izraz, ki ga pogosto povezujejo s telovadbo in hujšanjem. Nanaša se na odstotek maščobe, kosti in mišic v telesu, ki določa ali imate zdravo ravnovesje in težo. Ocena tega odstotka vam lahko pove več o vašem splošnem zdravju in dobrem počutju. To dosežete z merjenjem maščobe v telesu. Body scan je enostavna metoda, s katero dobite vpogled v vaše splošno zdravje. Komponente, ki jih metoda meri, vključujejo težo, delež telesne maščobe, mišično maso, ITM (indeks telesne mase), aktivni metabolizem, vitalnost metabolizma, delež vode v telesu, visceralna maščoba in teža kosti.

Z merjenjem telesne sestave je mogoče sestaviti individualni prehranski načrt, ki najbolje ustreza vašim ciljem in osebnim potrebam. Ne samo, da vam bo pomagalo do boljšega zdravja in samozavesti, ampak lahko zmanjša tveganje za nevarne bolezni, ki nastanejo zaradi neustreznega načina prehranjevanja. Ko bo razmerje med mišicami in maščobami uravnoteženo, boste imeli več energije, manj maščobe in posledično se boste počutili bolje.

Zakaj bi nam analiza telesne sestave koristila?

Cilj je čim bolj zmanjšati količino odvečne telesne maščobe, ki jo imate v telesu. Nekaj ​​maščobe pa je nujno in potrebno za delovanje vsakodnevnih funkcij, kot je npr. uravnavanje temperature. 

Ena od razlik med telesno sestavo in indeksom telesne mase (ITM) je natančnost. BMI meri telesno maščobo na podlagi višine in teže. Vendar velja za zastarelo, razmerje med mišicami in maščobami pa naj bi bilo bolj koristno za splošno telesno pripravljenost in zdravje. Test telesne sestave presega običajno in tradicionalno analizo, saj lahko prikaže: odstotek in težo telesne maščobe, odstotek vode in težo, splošno telesno težo, kostno maso, bazalni metabolizem, odstotek telesne maščobe in druge telesne meritve.

Vpogled v naše splošno telesno stanje z analizo telesne sestave nam daje tudi možnost, da začnemo porabljati več energije in pridobivati več mišic, kar bi nam znatno zmanjšalo tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in druge zdravstvene težave. Vaš obseg gibanja, aktivnosti in delovanja se bodo povečali, ker boste imeli več energije. Če ste zaskrbljeni ali želite shujšati in jo obdržati, začnite s testiranjem svoje telesne sestave.

  • Ste pogosto utrujeni?
  • Ste brez energije?
  • Bi radi izgubili kakšen odvečen kilogram?
  • Bi radi pridobili mišice?
  • Iščete idealen zajtrk, lahko večerjo ali obrok pred telesno aktivnostjo in po njej za boljšo regeneracijo mišic?

Bi radi kaj od tega spremenili?

VABLJENI NA BREZPLAČNO ANALIZO TELESNE SESTAVE ZA 2 OSEBI

Prevzemi darilni bon s prijavo na spodnjem obrazcu.

Hranilne vrednosti živil

Hranilne in energijske vrednosti živil

Navedene vrednosti veljajo za 100 g živila.

Mlečni izdelkiMesoMorska hranaŽitaZelenjavaSadjePijača
Mleko in izdelki E (kJ (kCal)) Belj. (g) Maš. (g) OH (g)
Mleko, kravje, polnom. 268 (64) 3,3 3,7 4,7
Mleko, kravje, 3,2 % m. m. 255 (61) 3,3 3,2 4,7
Mleko, kravje, 1,4 % m. m. 188 (45) 3,3 1,4 4,9
Jogurt, 3,2 % m. m. 255 (61) 3,5 3,2 4,7
Jogurt Ego, 1,6 % m. m. 180 (43) 3,3 1,6 3,9
Jogurt, sadni, posn. ml. 414 (99) 1 1,1 18,6
Kefir 251 (60) 3 4 3
Smetana, sladka 30 % m. m. 1227 (293) 22 30 1
Mlečni sladoled 645 (154) 3 6 22
Čokoladno ml., polnom. 385 (92) 4 4 10
Sir sveži, skuta 398 (95) 14 3 3
Sir sveži, skuta posn. 301 (72) 12,4 1,4 2,7
Sirni namaz, 20 % m. m. 729 (174) 20 10 1
Sir, ementalec 1616 (386) 30 30 0
Sir, edamec 1444 (345) 30 25 0
Sir, gauda 1641 (392) 26 32 0
Sir, mozzarella 938 (224) 19,9 16,1 0
Sir, gorgonzola 1444 (345) 22 28,6 0
Sir, parmezan 1721 (411) 40 27 2
Sir, ovčji 1997 (477) 25,6 40 0
Meso in izdelki E (kJ (kCal)) Belj. (g) Maš. (g) OH (g)
Govedina, mastna 1365 (326) 15,8 29,2 0
Teletina, nemastna 473 (113) 21,3 3,1 0
Teletina, mastna 854 (204) 18,1 14,6 0
Svinjina, nemastna 674 (161) 20 9 0
Svinjina, mastna 1553 (371) 14 35 0
Konjsko m., sr. mastno 461 (110) 20,9 2,8 0
Pašteta, jetrna 1361 (325) 14 29 2
Hamburger (govedina) 1507 (360) 14 32 4
Hrenovke (gov. + svinj.) 1340 (320) 11,1 28,9 2,2
Mortadela 1738 (415) 13,9 39,9 0
Slanina, suha, mastna 3270 (781) 4 85 0
Šunka, dimlj., sušena 1817 (434) 22,8 38,1 0
Šunka, nem., prešana 540 (129) 15,6 7,1 0,8
Vratovina, sušena 1884 (450) 20,8 40,2 1, 1
Kokoš, cela 779 (186) 21,5 11 0,2
Piščanec, cel 963 (230) 17,6 17,7 0
Piščanec, belo meso 486 (116) 21,8 3,2 0
Piščanec, temno meso 528 (126) 19,1 5,5 0
Puran, cel 599 (143) 20 7 0
Puran, belo meso 561 (134) 22 2 0
Puran, temno meso 779 (186) 20,9 11,2 0
Gos, sr. mastna, cela 829 (198) 21,8 12,3 0
Raca, sr. mastna, cela 1428 (341) 20 29 0
Hrenovke, piščančje 1080 (258) 12,9 19,6 6,8
Morska hrana E (kJ (kCal)) Belj. (g) Maš. (g) OH (g)
Losos 909 (217) 22,5 13,4 0
Postrv, kalifornijska 816 (195) 21,5 11,4 0
Postrv, potočna 360 (86) 14,7 3 0
Som 729 (174) 15,3 11,3 0
Ščuka 356 (85) 17,4 1,7 0
Kovač 322 (77) 16,2 0,9 1,2
List 348 (83) 15,9 1,7 0,9
Oslič 297 (71) 17 0,3 0,1
Morski pes 335 (80) 16 1,2 1,3
Skuša 770 (184) 19 12 0
Sardela 410 (98) 17,4 3,2 0
Tuna 942 (225) 21,5 15,5 0
Lignji 322 (77) 16 1 1
Hobotnica 306 (73) 15,3 0,8 0,8
Sardine v olju 1382 (330) 19,7 28,3 0
Tunina v olju 1202 (287) 22,8 22 0
Žita in izdelki E (kJ (kCal)) Belj. (g) Maš. (g) OH (g)
Pšenica, zrnje, suho 1365 (326) 10,2 2 72
Riž, neglaziran 1377 (329) 7 2 72
Riž, glaziran 1461 (349) 7 1 78
Koruza, zrnje, suho 1457 (348) 8,9 3,9 72,2
Proso, suho 1524 (364) 11 4 71
Oves, zrnje, suho 1290 (308) 6,9 6,5 55,5
Ječmenova kaša 1147 (274) 8 2 74
Pšenična m., graham 1331 (318) 13,2 2 65,8
Pšenična m., črna 1369 (327) 12,8 2 68,8
Pšenična m., polbela 1411 (337) 11,3 1,2 74,8
Pšenična m., bela 1465 (350) 9,8 1,2 80,1
Riževa moka 1461 (349) 7 1 78
Koruzna moka 1541 (368) 7,8 2,6 76,8
Ržena moka 1394 (333) 8 1 73
Pšenični zdrob 1394 (333) 11 1 70
Koruzni zdrob 1541 (368) 7,8 2,6 76,8
Koruzni kosmiči 1541 (368) 8,6 1,6 85,1
Ovseni kosmiči 1557 (372) 8 7,5 72,8
Popcorn 1574 (376) 13 4 72
Pšenični otrobi 862 (206) 14,1 5,5 26,8
Makaroni 1465 (350) 12 2 71
Špageti 1583 (378) 13,6 1 84
Kruh, graham 862 (206) 7 2 40
Kruh, pšenični, beli 980 (234) 8 2 46
Kruh, pšenični, črni 929 (222) 8 2 43
Prepečenec, beli 1482 (354) 11,6 1,9 77,5
Kruh, koruzni 921 (220) 4,7 8,8 31
Biskvit, nemastni 1470 (351) 8 3 73
Zelenjava E (kJ (kCal)) Belj. (g) Maš. (g) OH (g)
Blitva 50 (12) 1,3 0,1 1,5
Zelena 50 (12) 1 0 2
Endivija 46 (11) 0,9 0,3 1,1
Ohrovt 109 (26) 3,3 0,1 3,3
Zelje, glavnato, belo 92 (22) 1,9 0,1 3,8
Zelje, glavnato, rdeče 84 (20) 1,7 0,1 3,5
Zelje, kitajsko 50 (12) 1 0 2
Regrat 188 (45) 2,7 0,7 7,7
Motovilec 84 (20) 2 0 3
Peteršilj 84 (20) 4 0 1
Radič, rdeči 50 (12) 1,2 0 1,7
Radič, zeleni 100 (24) 1,8 0,5 3,2
Solata, glavnata 50 (12) 1 0,4 1,2
Solata, zelena 59 (14) 1,1 0,1 2,2
Špinača 50 (12) 2 0 1
Rabarbara 50 (12) 1 0 2
Artičoka 71 (17) 1,7 0,2 2,3
Brokoli 105 (25) 3 0,4 2,5
Cvetača, cvet 105 (25) 3,2 0,2 2,7
Grah, zrnje 281 (67) 5,8 0,4 10,6
Fižol, sveži 599 (143) 10,1 1,5 21,8
Buče 63 (15) 0,6 sl, 3,4
Kumare 59 (14) 0,7 0,5 1,8
Paprika, rumena 92 (22) 0,2 0,3 5
Paprika, zelena 67 (16) 0,5 0,3 3,1
Paradižnik 59 (14) 0,9 0 2,8
Šparglji 88 (21) 3 0,1 2,3
Čebula, bela 147 (35) 0,9 sl, 8,5
Čebula, rdeča 96 (23) 0,9 sl, 5,2
Česen 569 (136) 6 0 28
Por 117 (28) 2 0 5
Krompir 364 (87) 2,1 0,1 20,8
Pesa, kuhana 134 (32) 1,1 0,1 7
Kumarice, kisle 42 (10) 0,5 0,2 2
Zelje, kislo 84 (20) 2 0,3 3
Repa, kisla 84 (20) 2 0,3 3
Paprika, kisla 63 (15) 0,8 0,6 1,7
Paradižnik, kečap 586 (140) 1 0 34
Paradižnik, mezga 163 (39) 1,7 0 7
Sadje E (kJ (kCal)) Belj. (g) Maš. (g) OH (g)
Grenivka 117 (28) 0 0 7
Limona 50 (12) 0 0 3
Mandarina 142 (34) 0,9 0 8
Pomaranča 147 (35) 0,9 0 5,8
Borovnice 234 (56) 0,6 0,6 14,3
Grozdje, belo 251 (60) 0,6 0 15,3
Grozdje, črno 226 (54) 0,5 0,1 13,5
Jagode 109 (26) 0,6 0 6,2
Maline 105 (25) 0,9 0 5,6
Ribez, beli 109 (26) 1,3 0 5,6
Ribez, črni 117 (28) 0,9 0 6,6
Ribez, rdeči 88 (21) 1,1 0 4,4
Robide 121 (29) 1,3 0 6,4
Hruška, cela 121 (29) 0,2 0 7,6
Jabolko, celo 167 (40) 0 0 10
Breskev 155 (37) 0,6 0 9,1
Marelica 117 (28) 0,6 0 6,7
Nektarina 209 (50) 0,9 0 12,4
Češnje 201 (48) 0,8 0,1 11,7
Višnje 172 (41) 0,8 0 10,2
Slive 159 (38) 0,6 0 9,6
Ananas 193 (46) 0,5 0 11,6
Avokado 528 (126) 2 10 7
Banane 331 (79) 1,1 0,3 19,2
Kivi 167 (40) 1 0 9
Dinja 100 (24) 1 0 5,3
Fige, sveže 172 (41) 1,3 0 9,5
Lubenica 88 (21) 0,4 0 5,3
Datelj 1038 (248) 2 0 63,9
Rozine 1030 (246) 1,1 0 64,4
Fige 892 (213) 3,6 0 52,9
Slive 674 (161) 2,4 0 40,1
Šipek, mleti 712 (170) 4,5 1,5 79,2
Arašidi, praženi 2386 (570) 24,3 49 8,6
Arašidi, surovi 2386 (570) 24,3 49 8,6
Lešnik, suhi 2935 (701) 14 69 6
Mandelj, suhi 2366 (565) 16,9 53,5 4,3
Orehi, suhi 2713 (648) 15,8 61,4 8,8
Kokosov oreh 1449 (346) 3,2 36 3,7
Pijače E (kJ (kCal)) Belj. (g) Maš. (g) OH (g)
Pesin sok 151 (36) 1 0 8
Paradižnikov sok 84 (20) 1 0 4
Ananasov, konzer., sok. 222 (53) 0,4 0,1 13,4
Borovničev sok 188 (45) 0,1 0 11,1
Breskov sok 201 (48) 0,3 0 11,7
Pomarančni, sveži sok 188 (45) 0,7 0,2 10,4
Pomarančni, sladkani sok 214 (51) 0,7 0,1 12,8
Pivo 180 (43) 0,3 0 3,6
Vino, belo, 12 % alk. 356 (85) 0,1 0 3,4
Vino, rdeče, 12 % alk. 335 (80) 0,2 0 2,5
Vino, desertno, sladko 632 (151) 0,1 0 11,4
BMR kalkulator

BMR kalkulator – izračun bazalnega metabolizma

Bazalna presnova

Bazalna presnova (v angleščini Basic metabolic rate ali s kratico BMR) je stopnja pretvorbe energije, ki jo telo potrebuje za vzdrževanje osnovnih funkcij, ko miruje, ima prazna prebavila in ni pod temperaturnim šokom, kar pomeni, da je v prostoru, ki ima temperaturo telesa. Velik del energije odpade na biokemične procese v telesu za vzdrževanje funkcije in oblike celic.

Harris-Benedictova enačba

Bazalni metabolizem je odvisen od spola, teže in starosti telesa. Bolj kot je telo težko, več energije porabi za vzdrževanje samega sebe. S staranjem se telo vse manj obnavlja, zato tudi bazalni metabolizem pada. Za izračun bazalnega metabolizma uporabljamo Harris-Benedictovo formulo.

Izračun bazalnega metabolizma za ženske

BMR = (655 + (9,6 × teža v kg) + (1,8 × višina v cm) – (4,7 x število let)) × 4.1686 kJ

Izračun bazalnega metabolizma za moške

BMR = (66 + (13,7 × teža v kg) + (5 × višina v cm) – (6,8 x število let)) × 4.1686 kJ

Izračun dnevne količine energije za vzdrževanje telesne teže

Ko smo izračunali stopnjo bazalnega metabolizma, lahko izračunamo količino energije, ki jo potrebuje telo za vzdrževanje telesne teže. Vnos energije v telo je zelo odvisen od fizične aktivnosti. Telo namreč troši energijo tudi ko se hranite, umivate zobe, hodite … Dobljeni rezultat bi moral zelo dobro ustrezati dnevni količini energije, ki jo vaše telo potrebuje za vzdrževanje trenutne teže.

Brez aktivnosti

  • Dnevna količina energije za vzdrževanje telesne teže = BMR x 1.2

Zelo malo aktivnosti (1-3 dni na teden)

  • Dnevna količina energije za vzdrževanje telesne teže = BMR x 1.375

Zmerna aktivnost (3-5 dni na teden)

  • Dnevna količina energije za vzdrževanje telesne teže  = BMR x 1.55

Visoka stopnja aktivnosti (6-7 dni na teden)

  • Dnevna količina energije za vzdrževanje telesne teže  = BMR x 1.725

Zelo visoka stopnja aktivnosti (2× na dan, zelo težki treningi)

  • Dnevna količina energije za vzdrževanje telesne teže  = BMR x 1.9

Kalkulator BMR in dnevne porabe energije

Vpišite podatke in izračunajte, koliko energije porabite dnevno za vzdrževanje svoje telesne teže pri svojih navadah oz. fizičnih aktivnostih.

Vaša starost

let

Vaša višina

cm

Vaša masa

kg

Spol


Vaša aktivnost





Tukaj bo rezultat