Spomladansko čiščenje vašega življenjskega sloga

Spomladansko čiščenje vašega življenjskega sloga

Dobro je širiti dobro

Ko se vreme segreje in zdrsnemo v bolj lahkotna oblačila, je težko prezreti, kar se nam je nabralo čez zimo. Zato je odličen čas za nov začetek in ponovni razmislek o naši prehrani in življenjskih navadah. Z nekaj preprostimi spremembami bomo poleti v odlični formi.

30 minut vadbe na dan

Ni nujno, da je to tek ali obisk telovadnice: izberite dejavnost, v kateri uživate. Dokler je vaš srčni utrip povišan in se zadihate, vse šteje! Izkoristite toplejše vreme in daljše dneve, da greste ven, se sprehodite na kosilo ali kolesarite v službo. Vsi trdimo, da smo preveč zaposleni, da bi lahko telovadili, vendar 30 minut ni veliko časa, ki bi si ga lahko vsak dan vzeli.

Raznolikost v prehrani

Vnesite nekaj raznolikosti v svojo prehrano z uživanjem 5 glavnih skupin živil naštetih spodaj, ne samo, da bodo obroki bolj prijetni, temveč boste svojemu telesu zagotovili vsa hranila, ki jih potrebuje za pravilno delovanje in ohranjanje energije. Jejte široko paleto živil iz prvih štirih skupin. Poskusite zmanjšati živila, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob in sladkorja, poiščite bolj zdrave alternative, ki vsebujejo nenasičene maščobe, kot so ribe, oreščki, semena, avokado, olivno olje in zelenjava.

  • Sadje in zelenjava
  • Škrobna živila, kot so riž, testenine, kruh in krompir. Še boljša je izbira polnotrnatih živil
  • Beljakovine – kot so meso, ribe, jajca in fižol
  • Mleko in mlečni izdelki
  • Živila, ki vsebujejo maščobe in sladkor.

Vodenje dnevnika

>Vodenje dnevnika prehrane ali dnevnika hujšanja vam bo pomagalo ostati motivirani in na pravi poti. Če si boste zapisovali, kaj jeste, boste imeli bolj realen pregled nad tem, kaj vsak dan vnašate v svoje telo – zlahka lahko namreč “pozabimo” na tiste male prigrizke tu in tam. Čez nekaj tednov se lahko ozrete nazaj in vidite, kako daleč ste prišli, saj je to odličen način, da ostanete osredotočeni na svoje cilje.

Prehitro ni dobro

Ne poskušajte prehitro izgubiti preveč. Počasna in enakomerna izguba teže 0,5 do 1 kg na teden je idealna. Zaradi hitrih diet bodo kilogrami morda hitreje odleteli, vendar se boste dolgoročno težko držali preveč restriktivnih režimov in ko se boste vrnili k rednemu prehranjevanju, se bo teža vrnila nazaj. Izguba 0,5 kg na teden se morda ne zdi veliko, a čez čas boste resnično začeli opažati razliko na svojem telesu.

Hidracija

Pomembno je, da pijemo veliko vode, saj naše telo izgubi približno 1,5 litra na dan – več v vročem vremenu ali med vadbo. Včasih lahko željo našega telesa po vodi zamenjamo za napade lakote, zato preden začnete posegati po prigrizku, poskusite popiti kozarec vode in preverite, ali ste potem še vedno resnično lačni.

Ne bodite suženj tehtnici

Osredotočite se raje na spremembe vaših navad, ki ste jih odločeni narediti, in manj na to, kaj pravi tehtnica. Ker nove, zdrave navade nadomeščajo stare, bi moralo vaše telo za vašo težo poskrbeti samo.


Dobro je širiti dobro